Bogdan Hossu vrea eliminarea drepturilor de autor, dar Boc susţine că Guvernul nu are o asemenea intenţie
Iacob Baciu, CSDR: N-am susţinut niciodată scoaterea acestor forme de venit
Mediasind va sesiza CE şi Parlamentul EuropeanIntenţia liderului de sindicat Bogdan Hossu de a elimina drepturile de autor ca modalitate de remuneraţie a jurnaliştilor a stârnit ieri ample reacţii atât din partea patronatelor şi sindicatelor, cât şi a premierului Emil Boc. În timp ce patronatele susţin că n-au dorit niciodată eliminarea drepturilor de autor, ci, mai degrabă, regândirea activităţilor care pot fi astfel remunerate, sindicatele arată că adoptarea unei astfel de măsuri ar lăsa pe drumuri zeci de mii de tineri ziarişti, îngrădind drepturile fundamentale ale acestora.
Surprinzătoare a fost însă afirmaţia premierului Boc, care s-a arătat nedumerit de anunţul lui Hossu, potrivit căruia astăzi s-ar discuta în Guvern elaborarea unui astfel de act normativ.
Dezamăgit că sunt puse "în cârca" Executivului idei şi propuneri care aparţin patronatelor şi sindicatelor, Boc a declarat că la nivelul Guvernului nu s-a luat în calcul o astfel de intenţie.
Bogdan Hossu este liderul de sindicat al organizaţiei "Cartel Alfa", printre membrii căreia nu se află niciun jurnalist, ceea ce, deontologic vorbind, nu-i dă dreptul acestuia să ne incrimineze breasla. De aceeaşi părere sunt şi toate confederaţiile sindicale, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţinând doar regândirea activităţilor remunerate pe drepturi de autor, nu eliminarea acestora.
Mai mult decât atât, în orice manual de drept administrativ scrie că propunerile legislative se fac după o analiză prealabilă, cu un studiu de impact şi, mai ales, cu propuneri viabile care, e adevărat, servesc anumite interese. În acest caz nu s-a parcurs niciuna dintre aces