Mijlocaş de grămadă la rugby, actual rector al UTCN, clujeanul este primul român care a alergat la o cursă de 100 de kilometri
Un om cu zâmbet larg pe buze, înconjurat de cărţi şi hârtii aparent dezordonate, o cană galbenă, cu fundul înnegrit de vreme, primită de la studenţi în urmă cu câţiva ani, inscripţionată cu litere de-o şchioapă, „Munteanu”.
Biroul rectorului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu, este primitor şi cald, este locul unde profesorul îşi petrece, zilnic, mai bine de zece ore.
Povestea inginerului a început într-o zi în care a decis să „sară gardul” de la Liceul Bariţiu la Universitatea Tehnică, unde a rămas până astăzi. „23 de colegi de liceu au mers la Politehnică. M-am gândit că ştiu ei ce ştiu, aşa că am mers şi eu. Şi nu îmi pare rău”, îşi aminteşte cu drag inginerul.
Susţinător al inventicii româneşti
Radu Munteanu spune că cel mai mare merit al său este contribuţia directă la dezvoltarea UTCN-ului, de-a lungul timpului. Din 2004 este rector al universităţii, iar înainte de aceasta a fost decan.
Ultimul său merit este, însă, contribuţia pe care a avut-o la Salonul de Inventică de la Geneva, unde a convins colegii din juriu să voteze o invenţie din România.
S-a şi reuşit astfel ca, pentru prima dată în istoria evenimentului, de 37 de ani, ţara noastră să ia marele premiu, cu invenţia Roboscan, un scanner pentru maşini de mare tonaj. „Mi-a fost uşor să argumentez că noi merităm marele premiu. Nu am făcut lobby, ci am prezentat, obiectiv, calităţile acestei invenţii”, povesteşte inginerul, la numai câteva ore după sosirea din Geneva.
Rugby-ist timp de 15 ani
Pentru profesor, nimic nu este coincidenţă. S-a întors din Elveţia cu cel mai important premiu pentru inventică din lume. Tot din Elveţia s-a întors, în urm