În mai puţin de o oră, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Principele Radu Duda îşi va anunţa oficial candidatura la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Vestea a făcut astăzi un adevărat tur de forţă mediatic, stârnind rumoare şi ridicând nenumărate întrebări. Sursa: Sorin Antonescu
Exemplul lui Simion al II-lea al Bulgariei, monarh la Sofia spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial şi premier al republicii la începutul acestui secol, a răsărit, inevitabil şi stupid, în context. Evz.ro a stat de vorbă cu un politolog, un istoric şi un om politic de filiaţie promonarhistă pentru a desluşi motivele şi contextul angajării electorale a Principelui Duda. Prognozele, deşi marcate de incertitudini, desenează tabloul unui eşec.
“Mă bizui pe familia mea, pe cei care cred în noi şi pe întreaga societate românească”, scria astăzi pe blogul său Principele Radu. O precizare cu substrat sociologic: alegerile prezidenţiale aduc la urne toată populaţia cu drept electiv a României. Cine sunt oamenii pe al căror vot contează reprezentantul Casei Regale? Monarhiştii convinşi ai deceniului trecut par să fi dispărut, iar nostalgia perioadei interbelice strânge din ce în ce mai puţini simpatizanţi. În plus, Principele Radu nu se bucură în ochii “regaliştilor” de legitimitatea ataşată din oficiu Regelui Mihai.
Care ar putea fi şansa electorală a unui om care nu dispune de “avantajele” asigurate de susţinerea unui partid politic? Istoria postdecembristă n-a fost niciodată blândă cu candidaţii prezidenţiali independenţi. Se va schimba oare paradigma în 2009?
“Principele Radu vrea să fie ales în România lui Iliescu şi a lui Băsescu”
Analistul politic Stelian Tănase, deşi un simpatizant al modelului monarhic, nu acordă foarte multe şanse candidaturii Principelui Radu: “Simpla anunţare a participării la cursa electorală nu-