Presa de limba germana comenteaza pe larg protestele din capitala Republicii Moldova, apreciind ca situatia din aceasta tara este un exemplu clar al urmarilor Razboiului Rece, relateaza Deutsche Welle, in pagina electronica, informeaza Mediafax.
Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, exemplul oferit de Republica Moldova ar putea fi considerat un "non-stat". "Ar trebui sa fie introdusa si categoria de non-stat, acolo unde toate criteriile de delimitare lipsesc. Un exemplu ar putea fi Republica Moldova. Un stat rezultat din dezintegrarea fostei Uniuni Sovietice, la randul lui dezintegrat. Limba de stat romaneasca este numita moldoveneasca, guvernul este asigurat din 1991 de comunisti. Indecisi, ei se indreapta cand spre UE, cand spre Rusia", scrie cotidianul german.
"Tara este extrem de saraca, (iar) din motive geopolitice este si scena unei permanente crize de management. Un exemplu cum nu se poate mai bun pentru urmarile lasate de Razboiul Rece in Europa: conflicte ce nu pot fi solutionate", continua publicatia.
Cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung se intreaba cine se afla in spatele miscarilor de strada de la Chisinau: "opozitia infranta in alegeri sau tinerii adunati spontan, independenti din punct de vedere politic". Publicatia il citeaza si pe reprezentantul european pentru politica externa, Javier Solana, care a condamnat atacurile asupra institutiilor statului, dar care a subliniat si dreptul populatiei de a participa la demonstratii pasnice.
In capitala austriaca Viena, ziarul Die Presse il citeaza pe Vladimir Voronin care califica evenimentele drept "incercare de puci". Presa austriaca anunta, miercuri dimineata, citand medici din Chisinau, ca aproximativ 100 de persoane au fost ranite in urma ciocnirilor cu reprezentantii fortelor de ordine.
Editia online a saptamanalului german Der Spiegel analize