„Sunt peste 220.000 de microintreprinderi si firme mici care nu platesc impozit la stat. Daca ne uitam numai la pensiunile agroturistice, ma indoiesc ca sunt corecte in plata impozitului catre stat", spune Nita.
El a precizat ca solutia pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat „nu este impozitarea celor care oricum au probleme". Ministrul considera ca proiectul ar trebui sa fie suspendat in momentul de fata si, in functie de cum se va misca economia, sa se revina asupra proiectului din anul 2010.
Danut Candrea, proprietarul pensiunii agroturistice Poiana, situata la 16 km de Vatra Dornei, spune ca noua impozitare nu este binevenita in conditiile actuale.
„Ne platim impozitele catre stat, iar introducerea unui astfel de sistem de impozitare ne afecteaza mai ales ca anul acesta numarul de turisti a scazut si am fost nevoiti sa scadem si noi tarifele. Veniturile nu vor fi ca in alti ani. In plus, avem cheltuieli destul de ridicate, pentru ca investim anual pentru renovare si modernizare, pentru spatii de agrement ca sa atragem turistii."
Pe de alta parte, Gabriel Sincu, senior manager in cadrul companiei de consultanta Mazars Romania, spune ca introducerea impozitului forfetar ii va determina pe micii intreprinzatori sa se orienteze catre PFA (persoana fizica autorizata).
„Ordonanta te obliga practic sa obtii venituri de circa 50.000 de euro anual. Daca ai sub aceasta suma, este posibil sa fie mai convenabil sa treci pe PFA, pentru ca platesti un impozit mai mic. Problema pe care ar trebui sa si-o puna autoritatile este sa creeze un sistem de colectare a impozitelor eficient."
Ministrul IMM (PSD) a precizat ca impozitul forfetar se aplica cu succes in statele Uniunii Europene. „Nu se poate ca unii sa plateasca taxe si sa fie mai fraieri, iar altii nu. De asemenea, trebuie explicat foarte bine acest impozit forfetar, pentru ca o