Statul ar putea infiinta o schema de garantare a creditelor ipotecare si ar putea achizitiona pana la 15.000 de apartamente pe an pentru a debloca efectiv creditarea si a sustine piata constructiilor, cu efecte in lant in economie, afirma Sebastian Vladescu, fost ministru liberal al finantelor.
„Guvernul porneste de la premise false in abordarea crizei, iar acestea il impiedica sa caute masurile adecvate. In primul rand, este o iluzie ca bancile vor relua creditarea doar pentru ca vor avea mai multe lichiditati, avand in vedere cresterea riscului. In al doilea rand, marile investitii in infrastructura nu ar putea incepe sa antreneze efecte pozitive in economie decat de la mijlocul anului viitor, in cel mai «eroic» scenariu posibil, iar economia are nevoie de solutii azi pentru deblocarea circuitelor din economie, chiar cu riscul unui deficit bugetar si mai mare."
Bancile au destui bani
Vladescu afirma ca majoritatea bancilor au destui bani, insa nu mai au clienti finantabili, marea problema fiind lipsa de incredere.
„In analiza de risc la persoanele fizice a intrat un parametru nou: somajul. Din aceasta cauza, bancile ezita sa mai dea credite, pentru casa sau masina, pietele resimt acest impact la nivelul cererii si astfel ajung si companiile sa nu mai poata fi creditate pentru ca nu mai au piata. Eliminarea deductibilitatii TVA la contractele de leasing auto ar insemna scaderea si mai mare a vanzarilor de masini si practic Guvernul «ar da in cap» pietei auto care deja este in declin." In acest context, el crede ca se va ajunge ca bancile sa „stea pe lichiditati", pentru ca managementul riscului nu va mai permite acordarea de credite in noile conditii de piata.
O posibila solutie ar fi infiintarea unei scheme de garantare a creditelor ipotecare, estimata la circa un miliard de euro.
„Daca banca nu-si mai poate lua