Companiile de software din vestul tarii au operat sau intentioneaza sa opereze majorari salariale in acest an si inca mai recruteaza, desi nu in acelasi ritm ca in anii trecuti, arata un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Aims Human Capital la inceputul acestui an pe un esantion de 24 de companii din IT din Timisoara, Cluj si Sibiu si un numar total de 4.000 de angajati.
"Spre deosebire de celelalte zone ale pietei - imobiliare, productia auto - in randul companiilor din IT efectele crizei financiare se simt mai putin. Situatia nu este atat de dramatica in IT. Este domeniul in care au avut loc cele mai putine disponibilizari si unde inca se recruteaza. Mai putin ca anul trecut, dar nu este un sector in cadere libera. Piata si-a mai temperat ritmul de crestere, dar creste in continuare", explica Serban Mrejeriu, consultant in cadrul AIMS Human Capital Timisoara si coordonator al studiului salarial.
Mai bine de jumatate din companiile de dezvoltare software din vestul tarii (54%) au facut deja sau intentioneaza sa opereze majorari salariale colective in acest an, o medie a cresterilor salariale la nivelul tuturor pozitiilor fiind de 6%. In plus, 42% din companii practica o forma de plata a unei parti variabile la salariu pentru toate pozitiile din companie, in functie de parametrii de performanta.
In 2008, salariile in IT in vestul tarii au crescut cu marje cuprinse intre 5 si 50%. "Nu este o piata foarte unitara, insa exista o oarecare compatibilitate salariala intre Bucuresti si restul tarii, o aliniere care nu este foarte intalnita in alte domenii, cum este cel bancar", mai spune Mrejeriu.
Salariul mediu net lunar al unui sef de departament este de 1.807 de euro, in timp ce un junior software developer castiga 525 de euro pe luna. Pe de alta parte, un senior developer ia, in medie, 1.120 de euro lunar, dar poate ajun