Salariile echipelor de top management din sistemul bancar au inregistrat cele mai mici cresteri in primele luni ale acestui an (4,7%) fata de 2008, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta in management Hay Group.
La polul opus, cele mai mari cresteri, de 7,6%, le-au avut managerii din FMCG, in timp ce pe ansamblul tuturor domeniilor de activitate, top managementul local a vazut cresteri medii de 6,1% in primele trei luni ale anului.
"In general, companiile mari opereaza majorari salariale in prima parte a anului. Indicatorii de crestere salariala sunt legati de rezultatele financiare ale companiei, iar 40% din companiile prezente la nivel local nu si-au indeplinit targetul de business in primul trimestru. Pe de alta parte, sistemul bancar este unul dintre cele mai atinse de criza economica. In consecinta si cresterile salariale sunt mai scazute. Raportat la inflatie, cresterile salariale din banci sunt negative", a comentat Alina Popescu, Manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.
Cu toate acestea, salariile bancherilor romani au crescut intr-un ritm superior celui inregistrat pe pietele mature din vestul Europei.
Anul trecut, salariile bancherilor romani de top au crescut cu 7,2%.
Un vicepresedinte de banca are un salariu lunar net de 8.000 - 15.000 de euro, un chief financial officer (CFO) castiga intre 7.000 si 12.000 de euro, in timp ce un retail director care ocupa si functia de vicepresedinte ia pana la 15.000 de euro, arata o analiza ZF pe baza informatiilor din piata. In acelasi timp, expatii care ocupa pozitii de presedinte de banca au salarii cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusurile.
In sectorul bancar, salariile au crescut cu 7,9% in ultimul an, arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica.
Angajatii din banci, care erau