Dezastrele au lovit cu putere de secole, distrugand orase intregi, luand mii de vieti si lasand in urma oameni inspaimantati si indurerati. Insa exista si cazuri considerate miraculoase in care oamenii au supravietuit unor calamitati din care nimeni nu ar fi crezut ca se poate scapa.
In noua sa carte "The Unthinkable", Amanda Ripley examineaza povestile victimelor dezastrelor pentru a descoperi care este secretul de a supravietui. Ea a descoperit ca miturile care se nasc in jurul acestor povesti sunt cele care ne impiedica sa ne salvam.
"Petrecand multi ani scriind despre dezastre si intervievand supravietuitori, am observat o anumita ironie: miturile create in jurul dezastrelor sunt mai daunatoare decat realitatea. Este ca si cum am incerca in subconstient sa ne pregatim pentru dezastre, asteptandu-ne la cele mai ingrozitoare lucruri pe care si le poate imagina omenirea. Dar nu intotdeauna se intampla asa cum ne asteptam. Desigur, dezastrele sunt, prin definitie, ceva ingrozitor. De obicei, ne comportam mult mai responsabil decat ne-am fi asteptat", spune Amanda Ripley, citata de Times Online.
Accidentele aviatice sunt fatale
Chiar si in cazul accidentelor aviatice foarte grave exista mai multe sanse de supravietuire decat v-ati inchipui. Dintre pasagerii implicati in accidente aviatice intre 1983 si 2000, 56% au supravietuit.
Ce conteaza cel mai mult nu este unde stai in avion, ci cat de repede poti iesi din el. Cercetarile arata ca cei care au citit acele plictisitoare masuri de siguranta din buzunarul scaunelor avionului au mai multe sanse de supravietuire decat cei care nu o fac.
Daca astepti pana cand avionul incepe sa se prabuseasca va fi deja prea tarziu. Atunci cand esti inspaimantat, creierul va procesa mult mai greu informatii noi decat atunci cand esti relaxat.
Sa desfaci c