Sistemul bancar romanesc este solid si nicio institutie nu da semne ca s-ar putea confrunta cu probleme, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.
In cadrul negocierilor pentru acordul de finantare externa, Fondul Monetar International (FMI) a cerut modificarea legislatiei privind intrarea in insolventa a bancilor, cerand puteri sporite pentru BNR, potrivit unor surse citate de Mediafax. Totodata, Fondul a cerut derularea unor stress-teste, care sa arate daca exista banci vulnerabile in fata unei deteriorari a calitatii portofoliilor de credite.
"Toate modificarile legislative se fac ca sa evitam un eventual distress (situatie in care o banca se confrunta cu probleme, n. red.)", spune Nicolae Cinteza. El noteaza ca in urma discutiilor purtate, FMI a ajuns la concluzia ca sistemul financiar romanesc este solid in momentul de fata.
Gradul mediu de solvabilitate (care masoara adecvarea capitalurilor detinute de banci in raport cu expunerile ponderate cu riscul de nerecuperare) era de 12,3% in decembrie anul trecut, cu mult peste pragul de 8%, impus de acordul de la Basel. Oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca au cerut unor banci care se confruntau cu scaderea solvabilitatii pe fondul deteriorarii portofoliilor de credite sa opereze majorari de capital, pentru a mentine indicatorul peste nivelul de 10%.
"Am dezvoltat asemenea proceduri incat cu doua-trei luni inainte ca o banca sa intampine probleme (de solvabilitate, n. red.) le putem prevedea", spune Cinteza.
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a comentat recent pentru ZF ca testele de stress care sunt derulate vor arata daca exista banci care nu indeplinesc deja conditia de a-si mentine solvabilitatea la niveluri confortabile.
Reglementarile prudentiale ale BNR, dezvoltate dupa problemele cu care s-a confruntat sistemul financiar la sfarsitul ani