Posibilitatea de a apela la avort a dus la o discrepanţă majoră între nou născuţii de sex masculin şi cei de sex feminin, în prezent existând cu 32 de milioane mai mulţi copii băieţi decât fete, relatează Associated Press, citând o anchetă publicată în ediţia online a British Medical Journal. Această inegalitate se va redresa în zeci de ani, potrivit concluziilor anchetei.
Ancheta în cauză alimentează spusele experţilor care previzionează că obsesia părinţilor chinezi pentru copii de sex bărbătesc va conduce la o adevărată penurie de soţii, iar mulţi bărbaţi vor rămâne burlaci toată viaţa.
"Deşi au fost prezentate anumite soluţii extreme şi creative, în prezent nu se mai poate face nimic pentru a preveni această generaţie iminentă în care bărbaţii vor fi în exces", se arată în anchetă, publicată în ediţia electronică a British Medical Journal (BMJ).
În majoritatea ţărilor, numărul nou-născuţilor băieţi îl depăşeşte uşor pe cel al fetelor, existând un raport de 103-107 băieţi la 100 de fete. În China, dar şi în alte ţări asiatice, decalajul a crescut puternic din cauza preferinţei tradiţionale pentru moştenitori de sex bărbătesc, care este întărită de disponibilitatea procedurilor ieftine de diagnosticare cu ultrasunete şi a avortului. Astfel, cuplurile chineze reuşesc să "prevină" naşterea unor copii de sex feminin. Statul chinez a contribuit şi el la discrepanţa creată, prin legea care îi obligă pe chinezi la un singur copil. Nerespectarea acestei legi atrage o amendă dar şi cheltuieli suplimentare pentru sistemul de învăţământ.
Studiul, realizat de profesorii Wei Xing Zhu şi Li Lu de la Universitatea din Zhejiang şi de Therese Hesketh de la University College din Londra, a descoperit că, în privinţa copiilor chinezi de până în 20 de ani, cea mai mare discrepanţă între băieţi şi fete există în grupa de vârstă