La zece ani după ce şi-a luat (pe spate) un taraf, omul-spectacol Tudor Gheorghe (foto) a adus, miercuri, la Sala Palatului "Mahalaua, mon amour".
Trubadurul a demonstrat că de fapt cântecele lăutăreşti sunt fadouri. Toată văicăreala de mahala este acoperită cu vârf şi-ndesat de sentimente. Întregul concept cu care Tudor Gheorghe se va prezenta şi la 17 mai, tot la Sala Palatului, este o atenţionare discretă a maneliştilor. Se poate şi fără ipocrizie!
În mahala râsul nu era din vârful buzelor, lacrimile erau sincere, petrecerile erau fără sfârşit. De ce n-ar fi şi acum aşa?! Olteanul a arătat că se poate! A cântat lăutăreşte, dar în stilul său caracteristic (căci niciodată n-a cântat ca altcineva), iar publicul a simţit că trăieşte - în acele clipe - în mahalaua lui Tudor Gheorghe. A vrut să prezinte această lume tinerei generaţii, care confundă mahalaua cu ţigănimea.
E drept, ţiganii trăiau şi ei în mahala, dar erau profesioniştii genului! Ei au creat frumuseţea muzicii lăutăreşti. Tudor Gheorghe a făcut o selecţie fioroasă: din 400 de cântece, a ales vreo 18. A ţinut cont de poezie şi de linia melodică. N-au lipsit capodoperele "Inel, inel de aur", "Deschide-mi, gropare, mormântul", "La Chilia-n port", a fost pomenit Gheorghe Moţoi şi Anton Pann - tatăl acestei muzici.
A fost pomenită şi Mihaela Rădulescu, cu a ei emisiune "Duminica în familie"- la care Tudor Gheorghe a declarat că nu se mai duce, fiindcă "nu mai are vârsta". A fost menţionat şi Măruţă - oltean de-al maestrului -, care l-a invitat să stea pe "hipilica".
ARDE!
De asemenea, Tudor Gheorghe a declarat pe sub mustaţă că a fost invitat şi la emisiunea "Abces în direct"... Dar ce să caute el colo şi colo? N-ar fi făcut faţă! Ce să caute lângă Nichita, cea fără de... frică?! Sau lângă Oana Zăvoranu, cea fără de... zăvor?!
Tr