Conducerea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Gorj, precum şi reprezentanţii Primăriilor Novaci şi Baia de Fier caută soluţii pentru a înfiinţa în zona montană Rânca un centru de intervenţie în caz de urgenţă.
Autorităţile judeţului Gorj încearcă să asigure zona montană Rânca în faţa pericolelor reprezentate de situaţiile de urgenţă, precum avalanşele, incendiile sau alunecările de teren. Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întâlnit ieri la Sala Maură a Prefecturii Gorj, într-o şedinţă extraordinară. Tema principală a discuţiilor, conduse de prefectul Ion Florescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost legată de modul în care instituţiile specializate intervin la Rânca pentru a elimina situaţiile de urgenţă. La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai Poliţiei Gorj, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi primarii din Novaci şi Baia de Fier. Cei doi edili au prezentat situaţia în care se găseşte în prezent infrastructura de la Rânca şi potenţialul de dezvoltare pe care îl are viitoarea staţiune, precum şi riscurile la care este expusă zona.
Greu de ajuns la incendii
Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, a declarat că una dintre cele mai mari dificultăţi care pot apărea la Rânca este legată de incendii, însă probleme pot crea, în funcţie de sezon, avalanşele sau alunecările de teren.
„Din studiile pe care le-am realizat la nivelul primăriei pentru zona din Rânca, administrată în comun cu Primăria Baia de Fier, au fost evidenţiate riscuri legate de producerea incendiilor, a avalanşelor, a cutremurelor şi a alunecărilor de teren. Am studiat efectele pe care le are dezvoltarea turistică a zonei, corelate cu situaţiile de urgenţă. Există construcţii în diferite faze de execuţie şi o reţea stradală de aproximativ cinci kilo