Managerii de pe piata locala nu au capacitatea de a actiona pe cont propriu, cei mai multi fiind nevoiti sa se supuna unei culturi organizationale care are ca scop producerea de rezultate financiare pe banda rulanta, considera Bogdan Serbanescu, fost trainer intern in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).
“Exista foarte putini manageri care sa aiba capacitatea de a gandi. Cei mai multi dintre ei sunt simpli executanti ai unor ordine venite de undeva din structura organizatiei”, spune Bogdan Serbanescu.
Incepand cu toamna anului trecut, fostul salariat BCR a deschis o firma specializata in furnizarea de servicii de coaching si training. Bogdan Serbanescu a stat vreme de 12 ani in cadrul celei mai mari banci de pe piata locala. A inceput sa lucreze in BCR ca traducator, iar ultima pozitie ocupata inainte de a parasi institutia de credit a fost de supervizor al directiei de managementul cunoasterii.
Anual, trainerul a tinut cursuri pentru cateva sute de angajati ai BCR, pe soft-skills sau pe psihologia vanzarilor, atat pe middle, cat si pe low-level management. Chiar daca firma Mentis Profesional a fost infiintata din 2007, aceasta a inceput sa functioneze efectiv abia din luna noiembrie a anului trecut.
Investitia in deschiderea Mentis Profesional a fost de 5.000-10.000 de euro. Fondatorul firmei de training crede ca managerii se pot defini in functie de cultura organizationala a companiei din care fac parte. “Cine vorbeste de creativitate sau de inventivitate in cadrul unei companii multinationale inseamna ca nu pricepe nimic. Sarcina managerilor este sa obtina rezultate financiare, indiferent de context. Iar cine nu poate sa obtina acest lucru, fie este inlocuit, fie penalizat”, afirma Serbanescu.
Chiar daca si managerii romani functioneaza pe aceleasi principii ca orice alt manager din lume, strainii sunt mult mai calculati in deci