Chiar dacă ar aplica pentru fonduri europene, autorităţile locale nu prea ştiu ce surse de finanţare ar putea atra ge, nu au personal specializat în redactarea de proiecte pentru fonduri europene, iar dintre cei care au aplicat, doar jumătate au primit bani.
Acestea sunt o parte dintre concluziile unui studiu făcut de Fundaţia Soros România, în 1.579 de localităţi din vestul, nord-vestul, sud-estul şi nord-estul ţării.
Perioada de cercetare a fost 2005-2008, iar procentual rezultatele arată astfel: 77% dintre cei chestionaţi spun că au depus cel puţin un proiect de finanţare, indiferent de natura fondurilor cerute, 62% au experienţă în depunerea de proiecte de finanţare europeană, iar 26% dintre primăriile cercetate au depus un singur astfel de proiect în patru ani.
Numărul mediu de proiecte depuse este de 2,5 pentru fiecare primărie care a depus cel puţin unul în întreaga perioadă analizată, iar dintre acestea doar jumătate au fost aprobate.
De cele mai multe ori, primăriile nu încearcă să ceară bani europeni pentru că nu au bani în bugete, pentru a asigura cofinanţare, sau nu au bani alocaţi pentru realizarea unor astfel de proiecte.
O altă problemă este lipsa de informare şi de pregătire a personalului angajat în primării, dar mai ales lipsa de personal instruit să redacteze un proiect eligibil pentru fonduri europene.