Rata somajului a ajuns la 5,6% in luna martie la nivel national, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Martie este a patra luna de crestere consecutiva cu 0,3%, astfel incat rata somajului a crescut cu 1,5 puncte procentuale in aceasta perioada.
Numarul total al somerilor inregistrati in toata tara in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a ajuns la 513.621 de persoane, 221.366 dintre acestea fiind femei.
Cele mai mari rate ale somajului au fost inregistrate in judetele Vaslui (11,9%), Mehedinti (10,7%), Dolj (9,5%), Teleorman (9,3%), Alba (8,7%), Covasna si Galati (cate 8,5%), Gorj (8,3%), Hunedoara (8,2%) si Harghita (8,0%). Exista insa judete unde rata somajului este mai mica decat procentul inregistrat la nivel national. Printre acestea se numara Ilfov (1,6%), Timis (2,5%), Bihor (3,8%), Cluj (4,2%) sau Arad (4,3%).
In luna martie a anului trecut, cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost atins in judetul Vaslui (9,5%), urmat de judetele Mehedinti (8,7%) si Teleorman (7,7%). Tot in aceeasi luna, nivelul minim al ratei somajului, de 1,3%, era inregistrat in judetul Timis. In categoria celor mai mici rate ale somajului intra si Capitala, cu 1,75% la sfarsitul lunii martie a acestui an. Numarul somerilor din Bucuresti a fost de 18.884, din care 10.526 sunt femei. Populatia activa civila a Capitalei numara putin peste un milion.
„Rata somajului in Capitala a mai crescut putin, insa, in general, marile centre puternic industrializate ofera mai multe oportunitati de angajare fata de alte judete mai sarace. In Bucuresti, dar si in judetele mai dezvoltate ca Timis, Ilfov sau Bihor, ratele somajului au fost mereu mai mici", a explicat Mariana Bucalet, directorul executiv adjunct al AMOFM Bucuresti.
Anul trecut, in mar