Volumul operatiunilor derulate pe piata valutara de la Bucuresti a continuat sa scada in martie, ajungand la putin peste 31 de miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat din septembrie 2007.
Media zilnica a volumelor tranzactionate pe piata interbancara a coborat in martie la 1,41 miliarde de euro, fata de 1,64 miliarde de euro, in februarie, potrivit datelor BNR. In ianuarie se tranzactionau zilnic 2 mld. euro.
Scaderea volumelor reflecta interesul redus pentru tranzactionare al jucatorilor. In conditiile in care BNR a intervenit constant pe piata incepand din ianuarie, blocand orice tentativa de crestere a euro peste niveluri de 4,3-4,35 lei, jucatorii straini au preferat sa se indrepte spre alte monede de pe pietele emergente din regiune, unde cotatiile au fluctuat liber.
Interes redus pentru leu
Spre exemplu, la Bucuresti cotatiile au oscilat intre 4,22 si 4,3 lei pentru un euro, diferenta intre cele doua extreme fiind de 1,9%. In Polonia, euro a oscilat in martie intre 4,43 si 4,75 zloti, amplitudinea fiind de 7,2%. Cotatiile euro/forint maghiar au fluctuat in martie intre 298 si 311 forinti pentru un euro, cu o amplitudine de 4,3%. Fluctuatiile mai mari inseamna mai mult loc de castig pentru jucatorii speculatori.
Varful de tranzactionare fusese atins in octombrie, cand jucatorii straini au atacat leul. Atunci, operatiunile derulate au insumat aproape 60 mld. euro, in conditiile in care tranzactiiile zilnice s-au ridicat la 2,5 mld. euro. Atunci cursul a oscilat intre 3,6 si aproape 4 lei pentru un euro.
Jucatorii straini prefera acum operatiunile derulate pe termen foarte scurt, evitand sa ia pozitii pe leu pentru perioade lungi.
Dealerii spun totusi ca este dificil de estimat cat reprezinta fluxurile financiare si care este ponderea celor comerciale in totalul tranzactiilor. Oricum, pe fondul i