De ceva vreme, Editura Trei are o colectie intitulata Fiction Connection, coordonata de Magdalena Radulescu, in care sunt publicate carti foarte noi, originale sau traduceri, ce se remarca, majoritatea, printr-o abordare noncoformista a realitatii. Sunt carti scrise de regula de tineri, care iau viata in raspar si, in majoritatea cazurilor, socheaza prin subiectele si scrisul lor. Exista in aceasta abordare un risc. Atitudinile personajelor, reactiile lor se repeta, sunt stereotipe, de si mai multe ori limbajul scrierilor vrea sa socheze dar devine vulgar. Fireste, in amestecul de titluri ale colectiei s-au strecurat si carti foarte bune, departe de caracteristica de mai sus. Intre aparitiile din ultima vreme, prezentam astazi ultimele trei titluri.
Marion Ruggieri – Nu, stai, in seara asta cinez cu tata! Traducere din franceza de Doru Mares. Cartea este o parodie a lumii occidentale contemporane, prin prisma relatiei dintre parinti si copii. Tatal, obsedat de inaintarea in varsta, are pasiuni pentru fete chiar mai tinere decat fiica lui in varsta de 13 ani, pe care si-o face confidenta. Firesc, si ea se va indragosti de un barbat nascut in acelasi an cu tatal sau.
Marion Ruggieri, 34 de ani, coordoneaza pagina culturala a revistei Elle si este jurnalista pentru Paris Premiere, France-Inter, respectiv France-Info. Cartea Nu, stai, in seara asta cinez cu tata! a fost recompensata in 2008 in Franta cu Premiul Montalembert.
Christophe Ono-Dit-Biot – Aventuri birmane. Traducere din franceza de Doru Mares. Christophe Ono-Dit-Biot a fost reporter la revista Elle, iar astazi este seful departamentului cultural la revista Le Point. Romanul a fost recompensat cu Premiul Interallie in 2007. Hotarat sa dea un nou curs vietii de pana acum, Cesar, un tanar jurnalist (de fapt un corector la o revista pentru femei) care nu mai are