Negocierile dintre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si delegatii personalului auxiliar din Justitie n-au reusit sa aduca pacea in tribunale. Grefierii sunt hotarati sa lipseasca de la procese pana cand isi vor primi banii cuveniti, asa cum i-au primit si magistratii, in ciuda presiunilor facute de ministrul de resort.
Justitia din intreaga tara se afla pe un butoi cu pulbere dupa ce si ieri sute de grefieri din Bucuresti, Tulcea, Craiova si Pitesti au parasit spontan salile de judecata, protestand astfel fata de neacordarea drepturilor banesti care li se cuvin si fata de conditiile inumane in care muncesc. Grefierii cer plata orelor suplimentare, a celorlalte drepturi restante si a sporului de solicitare neuropsihica de 50% din salariu (asa-numitul "spor neuropsihic"). De cealalta parte, ministrul Justitiei vrea sa-i faca sa inteleaga ca "tara e saraca" si sa acorde sporul doar celor care l-au castigat deja prin procese, introducand astfel o discriminare intre salariati, sanctionata de Codul Muncii si de numeroase alte legi interne si europene. "Situatia va fi ciudata pentru cei care au procese pe rol, deoarece, in cadrul aceluiasi birou, unul va lua salariu mai mare, iar altul – mai mic", a declarat Stefania Teleman, grefier la Curtea de Apel Bucuresti.
Reprezentantii salariatilor au anuntat ca, data fiind aceasta situatie, protestele spontane ar putea continua, cu riscul paralizarii instantelor. In ultimele doua zile, in multe instante procesele s-au desfasurat cu mare greutate, doar in prezenta angajatilor care n-au participat la revolta. Grefierii participa la sedintele de judecata, citeaza partile din procese, intocmesc actele de procedura dispuse de completul de judecata, completeaza condica proceselor, tehnoredacteaza si comunica hotararile judecatoresti, transcriu inregistrarile audio si stenogramele sedintelor de judecata. L