Luna martie, când bursa de la Bucureşti (BVB) a crescut cu aproape 25% a readus piaţa de capital românească în atenţia investitorilor, români sau străini. Lichiditatea scăzută însă, faptul că aceste creşteri succesive vin în urma unui număr scăzut de tranzacţii făcute la valori relativ mici îi face însă pe brokeri să evite anunţarea reînceperii sezonului de creşteri pe bursă.
„În martie şi aprilie bursa a avut cea mai mare revenire de la începutul crizei. Cu toate acestea nimeni nu poate să prevadă cu exactitate cât va mai dura acest trend. Cu o floare nu se face primăvară, ştiţi cum se spune. Sunt două posibilităţi: fie am atins minimele crizei în februarie şi e o evoluţie fără un trend clar, fie ceea ce vedem este doar o revenire temporară”, a declarat pentru Gândul Răzvan Paşol, directorul executiv al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
El spune că tocmai pentru că nu se ştie clar dacă bursa va continua să urce ca în aceste săptămâni, în ritmuri alerte, deşi investitorii s-au „activat”, cei mai mulţi dintre ei sunt speculatori, care încearcă să profite cât pot de revenirea, temporară sau nu, a BVB. „Majoritatea investitorilor români care au revenit la sentimente mai bune sunt speculatori. Ei urmăresc câştigurile pe termen scurt. E o problemă şi de mentalitate şi de un grad scăzut de cultură investiţională”, spune Paşol.
În primele două luni ale acestui an BET-C, indicele general al pieţei, care monitorizează evoluţia tuturor titlurilor cotate, a pierdut circa 35%. Începutul acestei reveniri spectaculoase, martie fiind cea mai bună lună pentru bursă din ultimii patru ani, a limitat pierderea totală la puţin peste 9%. Până la căderea bursei în 2008 cu 70%, BVB a înregistrat şase ani consecutivi de creştere, în 2002 şi 2004 piaţa de capital crescând cu peste 100%. Brokerii susţin că, în general, piaţa de capital poate anticipa revenirea econom