Printr-o nouă tehnică, numită şi „biopsie virtuală”, medicii pot stabili cât de afectat este ficatul de boli cronice precum hepatita sau diabetul. Sursa: Codrin Prisecaru
Românii suspecţi de boli cronice ale ficatului pot beneficia de două teste moderne, FibroTest şi FibroMax, care înlocuiesc puncţia hepatică, o procedură riscantă şi dureroasă. Cele două teste au la bază un algoritm matematic şi pot stabili virtual dacă un pacient suferă de leziuni ale ficatului, date de hepatita B sau C ori de consumul excesiv de alcool.
Testele au fost verificate în 90 de ţări, pe mai mult de 8.000 de pacienţi şi au fost puse la punct de Spitalul Pitie-Salpetrier din Paris. Investigaţiile constau într-o simplă înţepătură, prin care se ia sânge pacienţilor, după care datele se introduc într-un calculator, rezultatul fiind calculat pe un site special.
Investigaţii folosite frecvent în Franţa
Practic, prin această „biopsie virtuală” se poate stabili cât de afectat este ficatul unui pacient care suferă de hepatită virală B sau C, diabet, exces de colesterol sau care este consumator înrăit de alcool.
Softul care stabileşte cât de afectat este ficatul ia în calcul biomarkeri ai sângelui (transaminaze, proteine serice, bilirubină), dar şi parametrii precum vârsta, sexul, greutatea şi înălţimea pacientului. Primul test, FibroTest, de pis tează afecţiuni precum fibroza hepatică şi arată cât de agresiv este virusul care a infectat ficatul. Celălalt test, FibroMax, care este mai complet, arată, în plus, cât de încărcat este ficatul cu grăsimi, care sunt tulburările de metabolism şi dacă în organism mai există şi alte hepatite decât cele date de virusuri.
„În Franţa, aceste teste sunt folosite la scară largă şi înlocuiesc cu succes puncţia hepatică”, spune Anca Vîrlan, reprezentant al firmei BioPredictive din România