Premierul Emil Boc a anuntat sambata, la sfarsitul sedintei de Guvern, ca Ordonantele de urgenta adoptate in vederea semnarii acordului de imprumut cu FMI nu vor avea drept consecinta nici cresterea cotei unice sau a TVA-ului si nici nu mai prevad concedierea a 5% din personalul bugetar.
Boc a precizat ca cele doua Ordonante de Urgenta adoptate sambata au in vedere cresterea activitatii economice, sustinerea mediului de afaceri, limitarea efectelor negative ale crizei si relansarea economica.
Printre principalele consecinte ale acestor doua acte normative se numara faptul ca cele mai importante taxe raman nemodificate, cota unica de impozitare ramane de 16%, iar TVA ramane 19%.
Premierul a mai precizat ca si contributiile de asigurari sociale raman aceleasi la fel ca si procentul care va fi alocat investitiilor care ramane de 20% din buget.
Emil Boc a mai precizat ca Executivul are in vedere in urmatoarea perioada luarea de masuri pentru neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea numarului de impozite.
De asemenea, el a precizat ca politica sociala ramane neschimbata, in sensul ca pensia sociala minima adoptata de Guvern "se va achita, se va respecta si nu va fi afectata de acordul cu FMI".
"Ne respectam angajamentele pe care si ministrul Muncii le-a facut, ca pensiile vor fi majorate anul acesta potrivit graficului anuntat", a mai subliniat premierul cu referire la datele de 1 aprilie si 1 octombrie cand sunt anuntate majorari ale pensiilor cu 5%.
Totodata, seful Executivului a precizat ca raman in vigoare masurile luate recent in legatura cu reducerile la medicamentele compensate pentru cei cu venituri sub 6 milioane de lei vechi, precum si cele legate de somajul tehnic.
In privinta politicii salariale, Emil Boc a anuntat ca a fost trimis la Parlament proiectul de