Partidul Comunist din Republica Moldova a castigat alegerile generale, pentru a treia oara consecutiv, duminica, 5 aprilie a.c.
Opozitia si societatea civila i-au acuzat pe comunisti ca au falsificat rezultatul alegerilor, cu ajutorul unui soft special adus din Rusia. Luni, mii de basarabeni au protestat impotriva fraudarii votului. Marti, pe 7 aprilie a.c., 30.000 de tineri au iesit in strada cerand plecarea comunistilor de la putere. Majoritatea covarsitoare a protestatarilor era alcatuita din liceeni si studenti. Parte din ei au asaltat cladirile Parlamentului si Presedintia, devastandu-le. Multimea a scandat, printre altele: "Traiasca, traiasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!" si "Revolutie! Revolutie!". Au inceput sa fie agitate steagurile Romaniei si al UE, iar pe cladirea Presedintiei a fost pusa harta Romaniei Mari. Aceste gesturi au fost dezavuate de liderii opozitiei, care le-au catalogat drept provocatoare.
Comunicatiile telefonice au fost taiate in zona de protest, apoi, in jurul orei 17.00, a fost inchis si internetul, iar televiziunile si radiourile independente si-au incetat emisia. Intre timp, televiziunea publica transmitea programe de divertisment. Politia a intervenit in forta, ranind mai multi protestatari. Manifestatii anticomuniste pasnice au avut loc si la Ungheni si Balti, doua orase importante ale Republicii Moldova.
In aceeasi zi, liderii opozitiei, Serafim Urecheanu, de la Alianta "Moldova Noastra" (care a obtinut 9,81% in alegerile din 5 aprilie), Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal (12,79% la alegeri) si Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat (12,26%), au negociat cu Vladimir Voronin, presedintele statului, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, si premierul Zinaida Grecianii refacerea alegerilor. N-au obtinut decat renumararea voturilor.
Vladimir V