Festivalul florii de cireş este, dincolo de semnificaţiile lui tradiţionale, un prilej de a petrece timp împreună cu familia şi prietenii în mijlocul naturii. Civilizaţia japoneză este una care te uimeşte. După sute de ani, ca să nu spunem mii, ea păstrează tradiţia admirării florilor de cireş. Insulele japoneze au peste 400 de varietăţi de cireşi decorativi.
Unele încep să înflorească de la final de ianuarie, în insulele din sud, şi sfârşesc la început de mai în insulele din nord. O perioadă de basm, în care cireşul şi florile sale devin adevărate vedete, aflate în atenţia publicului de pretutindeni.
Practic, grădinile publice unde sunt plantaţi cireşii devin spaţii pentru admirat florile şi există o adevărată bătălie an de an pentru a prinde cele mai bune locuri - ca la un adevărat spectacol. Şi nu trebuie să te afli în Japonia pentru a asista la acest eveniment, pentru că japonezii au dus cu sine tradiţia în întreaga lume.
Alături de ceremonialul ceaiului, Festivalul florii de cireş este una dintre cele mai cunoscute tradiţii.
UN FESTIVAL PENTRU TINERI
Fără să avem o populaţie japoneză numeroasă, Festivalul florii de cireş se ţine ocazional şi la Iaşi, la Cercul de Cultură şi Civilizaţie Japoneză al Palatului Copiilor. Un prilej pentru tineri şi nu numai de a se apropia de natură, de a înţelege aranjamentele florale în general şi pe cele de tip ikebana în special.
Profesorii japonezi care susţin aceste programe de la Palatul Copiilor au mărturisit că au observat cât de mult le plac românilor florile şi au considerat că şansa de a afla cum se realizează aranjamentele florale specific nipone va fi apreciată de public.
UN EVENIMENT CULTURAL
La Grădina Botanică din New York se află 220 de cireşi, a căror perioadă de înflorire se transformă într-un adevărat eveniment cultural: demonstraţii de artă tradi