Primavara, sindromul anemic poate fi cauzat de aportul alimentar deficitar si acutizarea ulcerului gastric si duodenal. Plantele medicinale recomandate in anemii sint coada soricelului, cimbrisorul si frunzele de nuc. Cei care sufera de anemie sint obositi, palizi si au ameteli si, in unele cazuri, le poate cadea parul. De aceea hrana anemicilor trebuie sa contina nuci, ciuperci, legume, galbenus de ou, piine integrala, griu incoltit, adica alimente cu un continut ridicat de fier, vitamina B12 si vitamina C. Pentru prevenirea anemiilor dar si in cazul tratamentului acestora este indicat sa se consume alimentele-medicament in fiecare zi, intre 50 g si 150 g: sfecla, morcovi, varza alba, urzici crude, spanac crud, patrunjel si sparanghel. Anemiile sint stari patologice caracterizate de scaderea numarului de globule rosii, cu sau fara reducerea in paralel a hemoglobinei. Sindromul anemic este un dezechilibru intre producerea si pierderea de celule rosii, generat de scaderea producerii de hematii sau de cresterea pierderii acestora. Acest sindrom este caracterizat de: cefalee, ameteli, oboseala, palpitatii, stari de pierdere a cunostintei, paliditate, scaderea tonusului muscular, puls slab, filiform, hipotensiune. Anemia hipocroma este o afectiune secundata unei alte stari patologice, care reflecta epuizarea rezervelor de fier din organism si o scadere a concentratiei medii de hemoglobina sub 30%/. Regimul alimentar al anemicilor Primavara, sindromul anemic poate fi cauzat de aportul alimentar deficitar, pierderea de fier in cazul hemoragiilor, acutizarea ulcerului gastric si duodenal. Tratamentul vizeaza refacerea calitativa si cantitativa a rezervelor de fier, de vitamina B12, vitamina C si acid folic. Regimul alimentar trebuie sa fie bogat si variat. Necesarul zilnic de fier este de 5-20 mg pentru un ca ficat, rinichi, inima, scoici, galbenus, nuci, fasole, sparanghel