STIL DE VIAŢĂ. „Mulţi ani trăiască!” sună mai bine la petrecerea din oraş, încheiată cu focuri de artificii, decât la cea de acasă, cu gustări tradiţionale pe masă. Sursa: Hepta
Românii s-au dezobişnuit să-şi sărbătorească ziua de naştere acasă, cu familia şi prietenii, servind din clasicele platouri cu aperitive, din care nu lipsesc chifteluţele, brânza, şunca şi roşiile, aranjate după buna pricepere a gospodinei casei. Din raţiuni practice, dar şi pentru că efortul financiar nu este foarte mare, aniversările adulţilor se petrec la restaurant, iar ale copiilor în localuri special amenajate pentru ei, cu animatori care joacă rolurile personajelor de poveste.
Deşi decorul petrecerilor, meniul şi distracţiile diferă faţă de cele cu care eram obişnuiţi cu ani în urmă, finalul este cam acelaşi: după miezul nopţii, invitaţii se retrag la casele lor chercheliţi şi îmbujoraţi, semn că le-au priit distracţia, mâncarea şi băutura.
Gazdele, scutite de deranj
„Pe măsură ce nivelul de trai creşte, tindem să ne răsfăţăm mai mult”, explică psihologul Maria Oprea schimbarea obiceiurilor legate de aniversări. „Femeile s-au eman cipat, programul lor de lucru depăşeşte cele opt ore pe zi cu care eram obişnuiţi în comunism şi nu mai au răbdarea, energia şi dispoziţia necesare de a pregăti mâncare pentru 10-20 de persoane, de a lua şi a pune pe masă diverse feluri de mâncare”, completează psihologul.
Pe lângă avantajul scutirii gazdelor de deranj şi plimbări continue sufragerie-bucătărie, petrecerea la restaurant înseamnă şi spaţiu larg pentru dans, iar unele localuri au o zonă special amenajată în care cei mici se pot juca, fără riscul de a sparge vazele gazdelor.
Albă-ca-Zăpada, invitat special
În materie de petreceri aniversare pentru copii, firmele de profil se întrec în oferte de petreceri p