Cu toate ca, in general, in opinia observatorilor internationali, scrutinul din statul vecin s-a desfasurat fara nereguli, un raport al OSCE sustine ca, de fapt, s-au incalcat flagrant regulile alegerilor libere. Ministerul Afacerilor Externe solicita celor care au cunostinte sau rude ce s-au deplasat in Republica Moldova in ultima perioada si care nu au mai putut fi contactate sa semnaleze aceste cazuri la urmatoarele numere de telefon: 021 431 1511 si 021 431 1203.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca partea moldoveana refuza sa spuna cati romani au fost arestati la Chisinau.
In aceste conditii, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere cetatenilor romani care au cunostinte sau rude care s-au deplasat in Republica Moldova si care nu mai pot fi contactate sa sune la 021 431 1511 (intre orele 8.00-20.00) si 021 431 1203 (dupa ora 20.00).
La randul sau, Clubul Roman de Presa a cerut autoritatilor din Republica Moldova sa dea dovada de "maxim discernamant" si ca atunci cand actioneaza sa aiba grija ca "integritatea fizica a jurnalistilor romani aflati la Chisinau sa fie asigurata si sa nu fie pusi in pericol", avand in vedere ca acestia sunt acolo doar pentru "exercitarea meseriei".
In acelasi sens, Societatea Academica Romana (SAR) a lansat o petitie care va ajunge la ambasadele tuturor statelor UE si NATO, prin care atrage atentia asupra numeroaselor si gravelor incalcari ale drepturilor omului intr-o tara aflata la granita comunitatii europene. SAR sustine ca, "prin indiferenta sa, Occidentul poarta o parte din vina pentru ceea ce se intampla acum in Moldova". De aceea, SAR solicita: sprijin "neconditionat" de la structurile euro-atlantice pentru aplicarea principiilor democratice si in statul de peste Prut, asa cum s-a actionat in cazul statelor baltice la inceputul anilor ‘90, presiuni pentru incetarea reprim