Autorităţile de la Chişinău impun o adevărată blocadă informaţională pe teritoriul Republicii Moldova. Jurnaliştii români şi cei basarabeni sunt urmăriţi, reţinuţi, intimidaţi şi - după caz - expulzaţi, pentru vina de a încerca să transmită informaţii legate de proteste. În acelaşi timp, site-urile surselor independente de informare funcţionează cu întreruperi. Sursa: Reuters
Se pregăteşte astfel terenul pentru dezinformări menite să înspăimânte: fie că un corp al armatei ruse şi un transport aerian cu grenade lacrimogene ruseşti se îndreaptă spre Chişinău, pentru înăbuşirea unui eventual nou protest, fie că pe acoperişul Televiziunii publice se află lunetişti şi soldaţi cu mitraliere.
Nişte civili, într-o maşină albă
Redactorul-şef de la „Jurnalul de Chişinău”, Rodica Mahu, a fost reţinută ieri timp de aproximativ două ore, imediat după ce realizase o corespondenţă pentru Radio Ro mânia Actualităţi.
„Rodica se plimba foarte paşnic pe aici (în apropierea sediului guvernului - n.r.). Imediat s-au apropiat patru tipi în civil. Ea s-a împotrivit cât s-a putut. A fost băgată într-o maşină albă, iar maşina albă a demarat”, a povestit directorul „Jurnalului de Chişinău”, Val Butnaru, care a văzut întreaga scenă de la geamul biroului său.
Ulterior, s-a aflat că cele patru persoane în civil erau poliţişti şi că a fost reţinută sub acuzaţia de a fi „colectat informaţii pentru asaltul guvernului”, după cum a precizat Val Butnaru. „Rodica a semnat procesul-verbal şi urmează să-i acţioneze în judecată pe poliţişti”, a mai spus directorul „Jurnalului de Chişinău”.
Cameramanul „Jurnal TV” Oleg Brega a fost audiat ieri-dimineaţă de către Procuratura din Chişinău, ca martor al evenimentelor din 7 aprilie. El a fost întrebat în legătură cu eventuala implicare a unor lideri ai opoziţiei în provocarea manifes