Cartofi gratinati cu leurda
Ingredinte (pentru 4 portii): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 150 g leurda, 130 g cascaval ras, 1/2 l lapte, 3 oua, 50 g unt, sare, piper, nucsoara rasa.
Mod de preparare: * Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Frunzele de leurda spalate si scurse - cu exceptia catorva, care se pun deoparte, intregi - se taie fasii inguste. Cu cele intregi se freaca o forma nu prea adanca de budinca, dupa care se unge forma cu unt. * Se aseaza cartofii in forma (ca tiglele), se sareaza si se pipereaza. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se amesteca 80 g de cascaval ras cu fasiile de leurda si se presara peste cartofi. Se da laptele intr-un clocot si, dupa ce s-a racit, se amesteca cu ouale, se incorporeaza sare, piper si nucsoara si se toarna peste cartofi. Se presara peste cartofi si cascavalul ramas si bucatele de unt, se dau la cuptor si se gratineaza circa 30-35 de minute.
Strudel cu ficatei de pui
Ingrediente (pentru 6 portii): 100 g foi pentru strudel, 250 g ficatei de pui, 1 morcov, 1 ceapa verde, 1 dovlecel mic, 4 fire de rozmarin, 1/2 legatura cimbru, 1 varf de cutit sare. Sosul: 1/8 l smantana, 1/16 l vin dulce, sare, piper, 50 g unt + unt pentru uns tava, 1 ou pentru uns strudelul, verdeata pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se curata legumele (inclusiv de coaja, daca este cazul) si se taie fasii subtiri. Cele tari se oparesc putin in apa clocotita (dar sa ramana crocante), se tin apoi sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga. * Se aleg frunzulitele de cimbru si acele de rozmarin. Se curata ficateii de pielite si se sareaza usor. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. * Se umezeste putin un prosop de bucatarie, se-ntinde blatul de strudel, iar peste blat - de-a lungul - legumele pe sortimente (unele langa altele). Se presara ficateii peste legume si peste ficatei rozmari