Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a cerut ieri Curţii Constituţionale să dispună renumărarea voturilor exprimate la alegerile legislative din 5 aprilie, într-o aparentă concesie făcută miilor de manifestanţi care, în urmă cu câteva zile, contestau violent rezultatele scrutinului. Sursa: Reuters
„Sunt convins că un nou proces complet de numărare a voturilor, în conformitate cu legea, va reprezenta un argument foarte im portant pentru restabilirea stabilităţii politice, a păcii şi a încrederii reciproce în Moldova”, a subliniat liderul de la Chişinău.
Curtea Constituţională a anunţat că va da curs cererii formulate de liderul comunist doar după ce instituţia va primi protocolul final al alegerilor.
Pe de altă parte, liderul a reluat atacurile din zilele trecute, acuzând opoziţia că a avut „consultări cu ambasada României în toate etapele campaniei electorale”.
De asemenea, în opinia sa, Bucureştiul a „organizat” trimiterea de studenţi la Chişinău pentru a participa la acţiuni în stradă.
În încercarea de a-şi cosmetiza imaginea externă după protestele de marţi, Andrei Stratan, vicepremierul şi ministrul moldovean de externe, a declarat ieri că executivul de la Chişinău ar fi apreciat o implicare „mai activă” a UE în detensionarea situaţiei care a urmat scrutinului legislativ. Prezenţa unei delegaţii europene în Republica Moldova în aceste zile ar fi transmis un mesaj clar că Bruxelles-ul este interesat să ajute fosta republică sovietică să traverseze această perioadă dificilă, a explicat Stratan.
MAE nu are informaţii despre români arestaţi
Deşi Procuratura Generală de la Chişinău a anunţat ieri reţinerea cetăţeanului român Johnattan Jerusalayem Netanyahu, ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat ieri că autorităţile de la Bucureşti nu au primit oficial nicio i