„Rinocerii“ lui Eugen Ionesco, scrisă mai întâi ca nuvelă în 1959, a devenit cea mai populară piesă de teatru în Iran, cu vedetele de cinema Shahab Hosseini şi Ateneh Faqih-Nasiri în rolurile principale, iar 25.674 de bilete, pentru 43 de reprezentaţii, au fost deja vândute, anunţă Tehran Times. Regizorul Farhad Aiish a ales să distribuie în reprezentaţie staruri ale cinematografiei locale, pentru a garanta succesul de box-office al piesei. În sală au fost 4.801 spectatori, la premiera din City Theater de la Teheran, în vreme ce piesa „Khanjareha“, a lui Amir Atashani, a vândut doar 390 de bilete.
„Eugen Ionesco este unul dintre dramaturgii mei preferaţi. Piesa «Rinocerii» este foarte lungă, aşa că am rescris-o, dar încerc să rămân credincios originalului“, mărturiseşte regizorul iranian. Gestul său a fost interpretat ca unul de curaj, el însuşi fiind conştient de riscurile asumate: „Piesa se pretează la diverse interpretări. Neîndoielnic, publicul va avea propria interpretare“.
Critica totalitarismului, rezistenţa civilă par să fie raţiunile pentru care publicul iranian este intrigat de comedia ionesciană. Descifrată ca parodiere şi denunţare a regimului totalitar, piesa pune în scenă epidemia fascismului şi comportamentul mimetic al maselor, unde fiecare individ se transformă în animal. Metamorfozaţi în rinoceri, animale devastatoare, care se deplasează doar în grup, indivizii îşi pierd unicitatea. Se pare că în Iran, pe fondul ameninţărilor ambiţiilor nucleare ale republicii islamice, unde femeile care nu poartă „tchador“ nu pot ocupa primul rând din sala de teatru, piesa are rezonanţa unui avertisment. Cu toate că Ionesco a refuzat să-şi privească piesele în grila teatrului angajat, reproşându-i, de pildă, lui Bertolt Brecht didactismul, replicile finale ale lui Béranger, singurul care rezistă mutaţiei, interpelează spectatorul: „Împotriva tuturor, mă