Pentru a evita depresia, mâncaţi sănătos, dormiţi bine şi gândiţi pozitiv. Sursa: Hepta
Nesiguranţa locului de muncă, dublarea volumului de lucru, nevoia de a renunţa la concediu din lipsa banilor sunt doar câteva dintre frustrările care îi pot predispune pe oameni la stres.
Specialiştii britanici estimează că, pe fondul recesiunii economice, un sfert din populaţie va fi afectată de tulburările de stres. Pentru a face faţă acestei situaţii, englezii au ales să investească mai mult în programele de prevenţie. În România nu există astfel de încercări, dar medicii de familie ar putea acorda o mână de ajutor celor predispuşi la stres.
Faţă de bărbaţi, femeile sunt de două ori mai înclinate spre anxietate şi depresie. Bărbaţii, în schimb, se confruntă cu abuzul de alcool şi cu tentativele de suicid.
Vârstnicii şi tinerii, cei mai afectaţi de depresie
Depresia se manifestă prin insomnii, oboseală fizică şi intelectuală, apatie, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, tulburări somatice, fără o cauză anume. „Sunt pacienţi care vin şi se plâng că au ulcer, că îi doare stomacul, că au palpitaţii. De multe ori, investigaţiile medicale arată că nu există astfel de probleme, ci că pacientul este afectat de depresie”, spune medicul de familie Alina Constantin, de la Policlinica nr. 34 din Drumul Taberei.
Medicul a observat că au început să vină mai des la cabinet cu astfel de probleme vârstnicii şi tinerii. „Vârstnicii sunt sensibili şi uşor impresionabili de ştirile de la televizor, tinerii se plâng de programul prelungit de la serviciu, de ritmul alert de viaţă, de mesele pe care le iau pe sărite, de insomnii”, precizează medicul Alina Constantin.
Nu staţi la televizor şi nu vă culcaţi după miezul nopţii
Medicii de familie spun că tot ce pot face pentru pacienţi, într-o primă fază,