HotNews.ro: “Romeni d’Italia”, studiul realizat de dvs, ii prezinta pe romanii din Peninsula intr-o lumina pozitiva, in contradictie cu imaginea actuala a comunitatii, prezentata de o parte din presa in culori mai degraba sumbre. Cum este primita cartea de jurnalisti si de public? Prof. Pietro Cingolani: Cu siguranta, o parte din media nu ar promova o teorie care contrazice mare parte din ce s-a scris pana acum in ziare despre romani. Il Messaggero, de exemplu, a publicat o prezentare obiectiva si corecta a studiului meu, la lansarea din 26 martie. Ceea ce m-a socat au fost comentariile la articol, care, de altfel, sunt supuse chiar unui control al moderatorilor. Multi italieni m-au atacat pe forumuri, acuzandu-ma ca-i apar pe romani, folosind expresii care sunt manifestarea celor mai de jos instincte! Nici macar nu au citit cartea!
Romanii- tapul ispasitor HN: Asistam deci la un linsaj mediatic al presei italiene asupra romanilor din Peninsula? P.C.: Da, in acest moment, romanii sunt un fel de tap ispasitor, asa cum erau albanezii sau marocanii in trecut. Situatia este agravata si de criza actuala. Atat timp cat este nevoie de forta de munca -de brate, atunci strainii sunt buni. Dar cand intervin si probleme economice, lucrurile se schimba si strainii nu mai sunt bine priviti. Italienii nu-si dau seama ca nu numai forta de munca se importa, dar si persoanele care o reprezinta si trebuie acceptate in acelasi timp.
Inainte, romanii lucrau cate 10 ore pe santiere, iar femeile stateau mereu in casele italienilor, ingrijind batranii. Dar acum, dupa ce multi romani si-au facut documente si nu mai sunt clandestini, ci cetateni europeni, ei au devenit dintr-o data mai “vizibili”. Astfel, italienii au inceput sa vada mai multi romani in piete, in mijloacele de transport si au devenit mai intoleranti, pentru ca ceea ce este “strain” ii deranjeaza si ii s