La mai putin de doua luni dupa ce Guvernul a zamislit bugetul, in urma unui travaliu istovitor si paralizant pentru tara, iata ca a venit si prima rectificare.
Nimeni nu se astepta ca in an de criza acesta sa nu sufere nicio ajustare, pe minus, se-ntelege. Dar rectificarea a fost cu mult prea drastica pentru un timp atat de scurt trecut de la adoptare.
Daca, initial, bugetul pornea de la premisele unei cresteri economice +2%, am ajuns la una de -4%, adica o diferenta de 6 procente. Deficitul bugetar era si el tot pe la 2% si a sarit la 4,7 %, adica mai mult decat dublu.
S-a schimbat economia mondiala, s-au modificat prognozele, ni se spune. E drept, s-au inrautatit si acestea, insa nu in acelasi ritm. Noile cifre sunt diagnosticul FMI. Fondul Monetar International are destule esecuri la activ, insa niciunul nu se refera la diagnostice, ci doar la terapii, asa ca si de aceasta data are, probabil, dreptate.
Greu de spus, in acest moment, daca finantistii si economistii guvernului Romaniei au fost si ei constienti de el, dar s-au temut sa-l puna pe hartie, adica au fost incorecti, sau nu si-au dat seama care e situatia, adica sunt incompetenti. Personal, prin coroborare cu celelalte manifestari ale Cabinetului, contradictorii si ilogice, inclin catre a doua varianta, adica cea mai rea.
Acum insa, iata, datele au iesit din computerul FMI, diagnosticul e pus, strategia terapeutica a stabilita, in linii mari, ce medicatie alege Guvernul? Daca ne uitam la rectificare, exact pe cea mai riscanta cu mai multe efecte secundare, sanse sunt mai mici de reusita si vindecare cel mult partiala, dar cu efect anestezic mai mare.
Bonus pentru copilul preferat
Din nou, Executivul face sectorului bugetar toate concesiile pe care si le-a putut imagina. Taierile de personal de 5% trambitate de Emil Boc in ia