În localitatea cu cea mai mare proporţie de maghiari din judeţ, sicanii au sărbătorit Paştele respectând strict datina străbună.
Îmbrăcaţi în portul popular unic sicanii s-au strâns de cu dimineaţă la biserica reformată, după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, participaseră la slujba de Înviere.
Purtând îmbrăcămintea specifică sărbătorii Paştelui - pulovere verzi, veste albastre şi cizme lăcuite, cu carâmbul înalt, până la genunchi, în cazul bărbaţilor, fuste negre, veste cu inserţii florale, şi cizme cu model floral, în cazul femeilor - sicanii s-au împărţit, conform datinii, în jurul lăcaşului de cult.
De o parte, bărbaţii, de alta, femeile şi, separate, tinerii, care, în Duminica Floriilor au fost confirmaţi. Abia după ce bătrânii satului şi-au ocupat locurile în lăcaşul de cult, au intrat şi tinerii, ultimul care şi-a făcut aparţia fiind preotul.
Slujba de Paşti a durat mai bine de o oră şi s-a încheiat cu împărtăşania, după care sătenii s-au îndreptat, fiecare, spre case, pentru a lua masa tradiţională, de la care nu au lipsit bucatele de miel sau ouăle vopsite, majoritatea verzi, şi nu roşii, cum este obiceiul în alte zone.
Spre seară, tinerii participă la o petrecere, iar punctul culminant al sărbătorii de Paşte este mâine, când băieţii din sat merg să stropească fetele.
Detalii în ediţia clujeană de astăzi a „Adevărului de Seară”