Mai mulţi dascăli din străinătate au fost repartizaţi, prin programe desfăşurate la nivel internaţional, la şcoli şi licee prahovene. Liceenii de la „Jean Monnet” învaţă spaniola de la o profesoară originară din Spania, iar la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” un profesor venit din America predă limba engleză. Dascălii şi-au lăsat familiile în America, Spania sau Franţa, pentru a contribui la educaţia tinerilor români. Maria del Carmen Teijeira Rodriguez are 29 de ani, provine din Santander, Spania, şi de anul trecut predă spaniola la Liceul Pedagogic „Jean Monnet” din Ploieşti.
În 2003 a finalizat cursurile universitare, iar când ministerul spaniol a anunţat un concurs pentru cei interesaţi să predea spaniola în alte ţări, Carmen s-a prezentat pentru un post.
„Nu ştiam în ce ţară voi merge, nu ni s-a spus că este vorba de România, dar ştiam mulţi români din Spania cu care mă înţelegeam chiar bine”, a spus profesoara.
La Ploieşti se simte ca acasă, doar că nu i-au plăcut zilele scurte şi friguroase de iarnă. În schimb, tinerii de la Liceul Pedagogic au cucerit-o pentru totdeauna: „Copiii sunt mai disciplinaţi decât cei din Spania. În general se înţeleg foarte bine cu mine, aşa că aş mai sta aici ca profesor, pentru că îmi place”.
La masa la cantina şcolii
Profesoara locuieşte la căminul Liceului „Jean Monnet” şi obişnuieşte să ia masa la cantina şcolii. Elevilor le place că este tânără, prietenoasă şi inventivă. „Aduce la ore materiale didactice foarte faine, are tot felul de desene şi planşe care sunt foarte interesante”, a declarat Ioana, una dintre elevele lui Carmen.
Liceul Pedagogic a mai avut un profesor spaniol, Javier Francesco Morella, care a predat în perioada 2003-2008. În prezent el este profesor titular de limbă spaniolă la un liceu din Sofia, Bulgaria.