Clujenii, ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici, reformaţi, luterani ori unitarieni, s-au strâns azi în lăcaşele de cult din centrul oraşului, pentru a sărbători Paştele sau Floriile, după credinţa fiecăruia Fie că au sărbătorit Paştele, în cazul romano-catolicilor şi al protestanţilor sau Sărbătoarea Floriilor, în cazul greco-catolicilor şi al ortodocşilor, bisericile s-au dovedit în cele mai multe cazuri neîncăpătoare. Pe străzile oraşului, lumea îmbrăcată de sărbătoare a fost la tot pasul.
Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Piaţa Unirii a fost locul de rugăciune pentru sute de credincioşi care au sărbătorit Paştele. Corul Bisericii a răsunat până în afara lăcaşului de cult. „Eu sunt ortodoxă dar în fiecare duminică vin aici, pentru că îmi place foarte mult corul”, spune Elena Hortensia Doina Cutcan, în vârstă de 72 de ani.
Comunităţi mici, dar unite
La Biserica Evanghelică-Lutherană de pe Bulevardul 21 Decembrie nr. 1 au cântat Corul Copiilor, la fel ca la orice sărbătoare. După slujbă, credincioşii au fost aşteptaţi în curtea bisericii la o felie de cozonac, o cană de ceai sau cafea.
„Suntem o comunitate mică, de circa 320 de credincioşi, şi toţi primim felicitări acasă de la biserică. Eu am fugit din spital ca să vin aici, pentru că sunt internată. Dar nu am putut lipsi de la slujbă”, ni s-a confesat Elena Doroczi.
Slujba de Paşte la Biserica Centrală Unitariană a început la ora 11.00 şi a fost ţinută de Excelenţa Sa Bálint-Benczédi Ferenc, episcopul înscăunat în urmă cu cinci săptămâni şi de fostul episcop, actualul episcop emerit, dr. Szabó Árpád.
Pentru unitarieni, Paştele este una dintre cele patru sărbători din an în care se împărtăşesc.
Câte două slujbe
Atât la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, cât şi la Bi