Peisajele care atrag turişti sunt invadate abuziv de pasionaţii de off-road. Iubitorii de sport extrem care se abat de la traseele stabilite ignoră faptul că distrug atracţiile turistice.
Rezervaţia naturală Sit Natura 2000, de pe Muntele Mic, a fost invadată de practicanţii de sporturi extreme care s-au plictisit de traseele aprobate pentru practicarea acestui sport, dar şi de cei care vor să-şi facă de cap în natură fără să ţină cont de posibile urmări negative. Multe atracţii turistice din zona montană a Banatului au de suferit din cauza acestor persoane care intră abuziv pe păşuni sau rezervaţii naturale, pe care le distrug. „Se ştie că această zonă a fost declarată Sit Natura 2000, zonă protejată şi de interes european, datorită diversităţii plantelor şi a multitudinii de habitate de animale, unele chiar foarte rare”, a spus Cornel Galescu, renumitul alpinist bănăţean.
Abateri de la trasee
Clubul Montan Caransebeş încurajează exploatarea turistică a zonei, dar atrage atenţia asupra respectării mediului şi a habitatelor din natură. „Principalele impedimente în calea unui turism firesc în acest areal sunt la ora actuală: tăierea abuzivă şi necontrolată a pădurilor, agresarea potecilor şi a pajiştilor prin mijloace motorizate, aruncarea gunoaielor în zone neamenajate, folosirea snowmobilelor pe pârtiile de schi şi în zona protejată”, a spus Cornel Galescu, care trage un semnal de alarmă faţă de efectele pe termen lung pe care le poate avea nepăsarea celor care îşi fac de cap atunci când practică off-road fără să ţină cont de regulile locale.
Spusele alpinistului sunt confirmate şi de Valentin Balaban, Şeful Serviciului Salvamont, care a spus că în cadrul organizării unor astfel de manifestări turistice trebuie respectat traseul şi indicaţiile, pentru că sunt cazuri, atât iarna, cât şi vara când nu sunt respectate aceste norme de convi