Ultimele zile ale Postului Paştelui, dar mai ales cumpărăturile de Sărbători, au umplut pieţele agroalimentare. Merele de Reghin din depozite desigilate special pentru negoţul de Paşte, roşiile turceşti şi leurda românească stau pe tarabe alături de murături şi miere Cumpărătorii sunt relativ mulţumiţi pentru că preţurile sunt mai cuminţi decât în supermarket dar şi faţă de piaţa de săptămâna trecută. Mihaela Crăciun, o cumpărătoare de 35 de ani, spune că preţurile i se par rezonabile: „Este clar că au scăzut faţă de zilele trecute. Piaţa e preferabilă magazinelor, pentru că produsele sunt proaspete şi mai poţi negocia la preţ”.
Din punctul de vedere al vânzătorilor, deşi e multă vânzoleală, treaba nu mai merge ca în anii trecuţi. Aurica Naghi vinde miez de nucă şi seminţe de tot felul de mulţi ani. Nucă o dă cu 15 lei kilogramul, dar anul trecut vânzarea mergea, de Paşte, şi la 20 de lei. În dimineaţa aceasta a vândut 5 kilograme şi spune că e destul de puţin. „Gospodinele au ajuns să cumpere prăjitură la kilogram de la cofetării şi nu mai coc tăvi de dulciuri, de aceea şi nuca se vinde mai greu.”
Un alt vânzător, care a adus vinete şi roşii, produse în Turcia a redus preţul la 6 şi 7 lei, dar treaba tot nu merge: „oamenii nu prea vor vinete, că mai au la congelator din toamnă.
Leontina Găluţ a venit din Floreşti până în piaţă cu câteva legături de ridichi la un leu legătura, ceapă verde la 0,5 lei şi spanac pe care îl dă cu 2 lei kilogramul. Spune că banii care-i face îi ajung cu greu pentru drum şi închiriatul mesei.” Dar mai rămâne un bănuţ şi îl mai pun lângă pensia de CAP. Mai cumpăr şi eu una-alta de la oraş”.
Aromă de mere în toată piaţa
Lăzi de mere mari, roşii şi galbene, au ocupat o bună parte din pavilonul 1 al Pieţei Decebal. Par culese acum direct din pom şi mirosul munţilor de flo