"Moldova a trăit o semirevoluţie din care nimeni nu a câştigat", săptămânalul sofiot "Capital" analizează evenimentele de la Chişinău din ultimele zile.
SCHIMBAREA NU A VENIT. "Revoluţia nu a avut loc", constată autorul Ognian Gheorghiev. "Demonstraţiile de masă nu au produs schimbarea, dimpotrivă - Partidul Comunist a ieşit din ele şi mai puternic. Spre deosebire de revoluţiile colorate din Georgia, Ucraina şi Uzbekistan, opoziţia moldoveană a rămas la marginea evenimentelor surprinsă de transformarea rapidă a protestului în vandalism. Opoziţia a fost prea cuminte şi nu a avut un plan concret pentru ieşirea din situaţie", constată autorul.
OPOZIŢIA ÎN IMPAS. Observatorii internaţionali care au recunoscut corectitudinea alegerilor, în ciuda "anumitor nereguli", au pus principalele trei partide de opoziţie într-o situaţie şi mai complicată. Liderul PLD Vlad Filat a declarat că există dovezi despre abuzuri şi falsificări, precum folosirea voturilor unor persoane decedate. Analiştii moldoveni însă sînt de părere că pentru a cere noi alegeri, opoziţia trebuie să scoată dovezi mult mai substanţiale, comentează autorul.
GREU DE DEMONSTRAT. "Victoria comuniştilor nu este contestată de nimeni. Problema este însă - cu cît. Ceva manipulări ale votului au avut loc. Opoziţia va fi lăsată să verifice listele electorale. În numai patru zile însă va fi foarte greu să fie dovedite falsificările", scrie Ognian Gheorghiev.
BUCUREŞTIUL, REŢINUT. La Chişinău, între timp continuă acuzaţiile reciproce. Comuniştii şi liderul lor Voronin aruncă cuvinte grele înspre opoziţie, înspre protestatari şi înspre suspectul permanent - România. Bucureştiul a păstrat tonul diplomatic, a evitat declaraţiile (cu exepţia respingerii scurte a acuzaţiilor lui Voronin) lăsând iniţiativa Uniunii Europene, spune Gheorghiev. Bruxellesul este singurul mediator