Profesorul Radu Pîrja a adus claritatea și armonia matematicii la viață în sufletele copiilor, arătându-le aplicabilitatea ei în economie, dar și în mediu.
Ar fi vrut să fie economist, dar a ajuns profesor de matematică. „Fratele meu mai mare era la Politehnică la Cluj și ar fi vrut ca și eu să îi calc pe urme, anticipând repartițiile din acea vreme”, își amintește profesorul, convins că fiecare copil trebuie lăsat să-și urmeze chemarea interioară. L-a ascultat doar la alegerea liceului. Când a venit vorba și de facultate a mers direct la București și s-a înscris la matematică. „Nici științe economice, cum aș fi vrut eu, dar nici politehnică după placul lui”, spune Radu Pîrja. După absolvirea facultății, a fost repartizat la Școala Generală nr. 14 din Orade, iar din anul 2000 este profesor la Școala Generală Nicolae Bălcescu. Pentru că iubește matematica pentru tot ce înseamnă, se străduiește să le deschidă și copiilor ochii asupra acestei materii. „Încerc să-i învăț pe copii aplicabilitatea matematicii, iar la orele opționale canalizez discuțiile în această direcție”, spune el. A avut multe ore la care le-a vorbit elevilor despre păstrarea și înmulțirea economiilor. Pentru a fi și mai explicit a invitat la cursuri reprezentanții unei societăți de brokeraj, iar apoi au urmărit pe internet o ședință a Bursei din București. „Elevii au idei foarte bune și sunt creativi, dar trebuie răbdare cu ei. În educație, rezultatele nu se văd de azi pe mâine”, spune el.
Implicarea comunitară
Lansarea fondurilor comunitare i-a dat ideea înființării unei fundații sau asociații pentru a putea schimba ceva în jur. Inițial a fost vorba despre o asociație a părinților, dar lucrurile s-au împotmolit. În 2006 împreună cu patru colegi de la trei școli orădene a hotărât să înființeze Asociația Ex Nobili Officio. Partea cea mai dificilă a fost elaborarea statutului, în Baroul