SALVARE. Mulţi dintre românii concediaţi în această perioadă îşi pot găsi un job în străinătate, atât în agricultură, cât şi în alte domenii. Sursa: Reuters
Şomerii români care au o calificare la bază, licenţiaţii sau cei care se pricep la cules de căpşuni rămân în atenţia angajatorilor străini. Ademeniţi cu salarii reale între 800 şi 4.000 de euro, specialiştii lăsaţi pe drumuri de criză au de unde alege: Germania, Italia, Marea Britanie sau Danemarca sunt doar câteva dintre ţările europene care caută cu disperare să angajeze români.
Româncele, apreciate de italieni
Elisabeta Ivan a plecat pe 1 aprilie în Italia. La cei 51 de ani - pe care nu-i arată - are de ales între un job de cameristă şi unul de baby-sitter. Ştie ce o aşteaptă, mai ales că nu este la primul loc de muncă în străinătate: „Am discutat pentru 600 de euro lunar, în mână, masă şi cazare asigurate. Nu plec singură, ci cu câteva prietene cu care am mai fost la muncă în Italia şi Grecia. Am avut de ales între mai multe destinaţii, dar le prefer pe cele din ţările în care cunosc limba. Anul trecut, în vară, am lucrat în Grecia, pe insule. Primeam 1.000 de euro, plus masă şi cazare, în condiţii de lux”.
Raluca Stoian, asistent manager la firma Europublic Jobs din Braşov, care i-a facilitat plecarea Elisabetei, explică situaţia fericită în care se află solicitantele unui job în Italia: „În medie, avem 50 de cereri lunar de la angajatorii italieni, pe HORECA (HOteluri, Restaurante, CAtering).
În martie, dintre cele 50 de posturi pe care le-am oferit, doar 30 au fost ocupate”.
La calificaţi, nu se simte criza
Nu doar în HORECA sunt aşteptaţi românii să lucreze afară. Există încă o cerere masivă pentru toate categoriile de persoane calificate, iar salariile continuă să se menţină la nivelul calificărilor. „Dacă este vorb