Sângele placentar păstrat îngheţat într-o bancă specializată poate salva viaţa unui bolnav de leucemie. Lichidul conţine celule stem, folosite în prezent în tratamentul bolilor de sânge, dar care ar putea vindeca pe viitor zeci de afecţiuni. Tot mai mulţi români stochează celule stem pentru a-şi proteja copiii. Carla Sandu are 29 de ani şi este managerul unei companii din Bucureşti. În iulie 2007, când l-a născut pe Andrei Cristian, a vrut să-i dea „o garanţie pentru viaţă”; ea a solicitat să-i fie recoltat sângele din cordonul ombilical, care conţine celule stem, iar acesta să fie stocat într-o bancă specializată.
Copilul e blond, are ochii albaştri şi o faţă bucălată, ca mama sa, după care este „topit”. Nu o lasă o clipă singură când e acasă şi o urmează peste tot când e în parc, de la tobogan la leagăn şi înapoi la tobogan. Dacă ar avea ghinionul să facă o boală de sânge, Andrei ar putea fi tratat cu propriile celule stem, conservate până atunci în azot lichid.
Celulele stem tratează bolile de sânge, ca leucemia acută, limfomul, mielomul multiplu, talasemiile şi alte afecţiuni congenitale. Transplantul e singurul tratament cu celule stem validat şi practicat la nivel internaţional.
„Am apelat la recoltarea de celule stem pentru că am avut un caz de cancer dificil în familie şi am vrut să-i ofer o garanţie de viaţă copilului meu”, spune Carla, care a citit mult înainte de naştere despre celulele stem şi a ajuns la concluzia că, pentru viitorul lui Andrei, e bine să le pună la bancă.
Dacă are nevoie mai târziu de un transplant de măduvă osoasă (ce formează sângele, prin celule stem hematopoietice), e greu să-i găseşti un donator, în vreme ce compatibilitatea cu celulele recoltate la naştere e 100%.
„Cu bani nu poţi să rezolvi situaţii de genul ăsta”, spune mama de 29 de ani, care a considerat că 3