"Dezastru. Isterie. Blocaj." Acestia sunt termenii pe care ii folosesc reprezentantii companiilor de recrutare cand vorbesc despre situatia pietei fortei de munca in primele luni ale anului. Companiile au disponibilizat mai mult decat au angajat, iar somajul a ajuns la un maxim istoric in martie. Toata lumea asteapta o revenire a pietei in a doua jumatate a anului, cand accesarea fondurilor europene ar putea debloca bugetele de resurse umane ale companiilor.
Bilantul pietei muncii dupa primul trimestru nu arata incurajator, desi inceputul de an este in mod traditional usor mai greoi pentru angajatori. Media ratei somajului a ajuns la aproape 5,3% fata de 4,1% anul trecut - in martie fiind raportat un maxim istoric al ultimilor trei ani (5,6%), numarul locurilor de munca disponibile a continuat sa scada, iar numarul disponibilizarilor facute de marile companii a fost cu 2.000 mai mare decat cel al angajarilor, potrivit unei analize a ZF pe baza informatiilor de recrutare sau disponibilizare facute publice de fime de la inceputul acestui an.
Aproape 31.000 de disponibilizari colective au fost facute doar in doua luni ale anului, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), iar publicarea datelor pe martie ar putea urca cu inca 10.000 numarul total al concedierilor in primul trimestru. In ianuarie, companiile au renuntat prin procedura concedierilor colective la 18.000 de oameni, iar in martie au mai iesit de pe piata muncii inca aproape 13.000 de angajati.
"Este un soi de isterie si un blocaj de actiune atat la nivel de companii in ceea ce priveste bugetele de resurse umane, cat si la nivel de candidati, care acum sunt extrem de sceptici in a mai face schimbari profesionale, chiar si atunci cand sunt 'vanati', de teama de a nu intra intr-o situatie proasta in viitor", spune Madalina Balan, managing partner al comp