Aflati sub presiunea crizei financiare si a criticilor venite din partea politicienilor si a opiniei publice, bancherii americani au primit o noua lovitura: aproape ca au disparut din topul celor mai bine platiti executivi din Statele Unite.
Seful Citigroup, Vikram Pandit este cel mai bine platit bancher american, fiind recompensat cu 38,2 mil. dolari (28,7 mil. euro) si ocupand pozitia a patra in clasamentul general. In cadrul sectorului bancar, el este urmat de James Dimon de la JP Morgan (20,9 mil. dolari) si John Stumpf de la Wells Fargo (8,8 mil. dolari). Toate cele trei banci au primit finantare de urgenta din partea guvernului federal american. Directorul executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, a castigat 1,5 mil. dolari, iar John Mack de la Morgan Stanley a fost recompensat cu 800.000 de dolari.
Compensatiile primite in bani lichizi de catre executivii marilor banci si firme de brokeraj din Statele Unite au coborat cu 43%, pana la 976.000 de dolari (734.000 de euro). Compensatiile totale - incluzand actiuni si optiuni de cumparare de actiuni - au scazut cu 14,2% la 7,6 mil. dolari (5,7 mil. euro).
In 2007, printre cel mai bine platiti executivi americani se numarau Richard Fuld de la Lehman Brothers si Angelo Mozilo, seful creditorului ipotecar Countrywide, ambele companii disparand din peisajul mediului de afaceri american dupa izbucnirea crizei pietei de creditare.
Compensatiile primite de Mozilo depaseau
102 mil. $, in timp ce Richard Fuld incasa 71,9 mil. $, potrivit unui clasament al Forbes. In acelasi clasament, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein ocupa pozitia a opta - cu un castig de 73,7 mil. $. In 2008, Blankfein a castigat doar 600.000 de dolari, ceea ce il pozitioneaza pe ultimele locuri ale clasamentului intocmit de Hay Group.
Bonusurile de milioane de dolari sunt doar o