Să călătoreşti low-costnu înseamnă numai să alegi companii care oferă astfel de servicii. Trebuie să ştii să-ţi faci din timp planuri. Cel mai important este să reduci din costuri la cazare şi transport. Atenţie, rezervările pe cont propriu pot fi riscante! Ioana S. va merge anul acesta, împreună cu viitorul ei soţ, în Grecia. Şi-a rezervat biletele deja, chiar dacă vacanţa e programată în august. Dacă în alţi ani cei doi îşi permiteau să folosească salariul pe luna în care mergeau în concediu drept bani de buzunar, acum au început deja să pună ceva deoparte.
Riscant pe cont propriu
„Am încercat să ne facem rezervările pe cont propriu, nu prin agenţie, dar ne-am dat seama că riscurile sunt mai mari”, povesteşte tânăra de 26 de ani. Dacă nu ar fi prins o ofertă de nerefuzat, probabil nici până acum nu şi-ar fi rezervat destinaţia de concediu – aproximativ 400 de euro de persoană.
Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că e foarte riscant să îţi rezervi cazare la un hotel pe cont propriu. „Dacă alegi să-ţi faci rezervări de unul singur poţi economisi, însă este şi riscant.
Pe internet vezi doar câteva fotografii ale hotelului şi este foarte posibil ca în realitate camerele să arate altfel”, spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Dacă nu alegeţi serviciile unei agenţii de turism puteţi economisi peste 100 de euro pentru un sejur în una dintre capitalele europene, dar mai apare şi riscul ca, odată ajunşi la faţa locului, să nu aveţi la cine să apelaţi pentru modificarea rezervării.
În plus, agenţiile de turism spun că sunt şi alte avantaje, chiar şi din punct de vedere al banilor.
„Agentul de turism poate fi de real ajutor în alegerea destinaţiei potrivite cu bugetul alocat. Agentul prezintă oferta completă, in