„Maria şi Mirabela în Tranzistoria”, regizată de Ion Popescu Gopo şi apărută în 1989, este o coproducţie a cineaştilor români şi basarabeni. Oficial, basmul semnat de Gopo reprezenta o colaborare între Buftea şi „Soiuzmultfilm“ Moscova. În realitate, în film apar nume importante din cultura Basarabiei. La 10 aprilie 1989, filmul este lansat în România. „Scînteia” îi dedică o casetă, suficientă pentru ca oamenii de cultură să îi identifice în interiorul acesteia pe poetul Grigore Vieru, autorul versurilor, şi pe cunoscutul compozitor basarabean Eugen Doga.
Un basm – parabolă
Filmul a fost catalogat în fel şi chip, de la basm până la SF, dar mulţi i-au recunoscut genialitatea ideii principale. Mesajul este un avertisment, spune actorul Mihai Bisericanu, cel care a jucat rolul lui „Scăpărici“: „Nu lăsaţi copiii să intre în televizor!”. „Este, în mod absolut, o poveste de actualitate.
De altfel, ca toate filmele lui Gopo, şi acesta conţine un adevăr general valabil, iar părinţii ştiu foarte bine despre ce este vorba“, spune actorul Bisericanu.
Filmul avea o poveste simplă: două fetiţe intră în televizor, un fluture şi un licurici le vor căuta, iar „faraziţii“ (o parafrazare după paraziţii care bruiază emisiunile TV) îi atacă pe aceşti salvatori. În cele din urmă, un băiat priceput la electronică va distruge „faraziţii“ reparând televizorul.
Povestită de Bisericanu, povestea primeşte toate înţelesurile pe care le-a vizat Gopo: „Desenele animate devin oameni şi încep să cunoască durerea şi chiar moartea”, spune cel care l-a întruchipat pe licuriciul „Scăpărici“ în ipostaza sa de om.
Majoritatea celor care au participat la film îşi amintesc în primul rând magia de a lucra cu Ion Popescu Gopo.
„Un intelectual rafinat“, cum îl caracterizează Stela Popescu (bunicuţa din film), sau un