În locul pădurii din jurul Capitalei, care ar fi trebuit să protejeze oraşul de poluare, nu sunt decât terenuri virane şi gunoaie.Bucureştiul a rămas fără perdea de copaci, din cauza defrişărilor care s-au făcut după retrocedarea terenurilor şi a pădurilor de lângă Şoseaua de Centură. În jurul Bucureştiului, cât vezi cu ochii, au fost înălţate blocuri şi vile pe terenurile defrişate după anii ’90. Capitala a rămas fără „centura verde”, după ce peste 90% din pădurile şi terenurile din jurul său au fost retrocedate, iar autorităţile susţin că nu pot conserva nici bruma de copaci care au mai rămas.
Cât despre plantarea puieţilor, nici vorbă! Tot praful ridicat de camioane se abate de la 50 de kilometri deasupra oraşului, pe şosea zac gunoaie, iar în sertarele ministerelor ce au promis că vor transforma ţinutul dimprejurul Capitalei în zonă turistică zac de ani buni proiecte şi dosare, acoperite şi ele de praf.
Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, susţinea în 2005, înainte de a fi ales, chiar pe site-ul său, că „au fost alocaţi deja 260 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru a proteja Bucureştiul printr-un inel verde, lat de doi kilometri, menit să oprească praful”.
Adriean Videanu: „nu am găsit sprijin“
Pe acelaşi site, dar la sfârşit de mandat, în 2008, Adriean Videanu, actualul ministru al Economiei, le oferă bucureştenilor o dare de seamă despre realizările sale, în care aminteşte şi despre perdeaua de copaci promisă.
„Am dorit să creăm o centură verde în jurul Capitalei, lată de doi kilometri, prin plantarea de copaci în zonele limitrofe.
Nu am găsit niciun fel de sprijin din partea primarilor comunelor şi oraşelor vecine Bucureştiului”, scrie Videanu. Contactat de către reporterul „Adevărul”, ministrul Videanu a refuzat să comenteze soarta „cent