Experimentaţi salatele sau mâncărurile pregătite din plante cum ar fi leurda, ştirul, menta sau ştevia. Au puţine calorii şi sunt excelente pentru imunitate. Sursa: EVZ
Românii au tendinţa să prepare şi să mănânce doar alimente cu gust cunoscut. Nutriţioniştii vă îndeamnă, totuşi, să fiţi deschişi la experimente şi să profitaţi de mulţimea de plante uitate care pot fi adăugate în acest sezon, în salate şi mâncare.
Păpădia, leurda, ştirul, ştevia sunt doar câteva dintre plantele „minune” aflate pe listele nutriţiniştilor. Ele sunt bogate în vitamine, minerale, scad colesterolul, întăresc imunitatea şi au foarte puţine calorii. Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă, felul doi.
Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul
Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. „Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Medicul nutriţionist Eduard Adamescu de la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor” din Bucu reşti o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul.
Rucola, un pic mai acrişoară
Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescut