Antreprenorii si analistii spun ca impozitului forfetar loveste spiritul antreprenorial si ii va determina pe micii intreprinzatori sa isi inchida afacerile sau sa gaseasca modalitati prin care sa declare venituri mai mici.
El a mai spus ca anul aceasta se asteapta ca cifra de afaceri a companiilor sa scada si „cred ca antreprenorii vor gasi modalitati prin care sa declare o cifra si mai mica de afaceri".
Pe de alta parte, Constantin Bostina, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca trebuie stimulata activ capacitatea productiva a firmelor, pentru ca aceasta este modalitatea prin care se obtin taxe si impozite la buget si se mentin locurile de munca.
„Nu era cazul sa umblam la fiscalitate in aceasta perioada de criza. Impozitul forfetar va avea un efect nu tocmai pozitiv pentru ca in situatia actuala nu asta este solutia, sa stabilim taxe si impozite suplimentare, ci sa stimulam activ capacitatea productiva a firmelor. Francezii au renuntat la impozitul forfetar in perioada de criza, iar noi il impunem", spune Bostina.
ANAT: Un pumn in fata
Printre companiile care se declara afectate de o asftel de masura se numara si agentiile de turism sau pensiunile.
„Aceasta initiativa reprezinta un «pumn» in fata agentiilor de turism. Suntem impotriva includerii agentiilor de turism in randul firmelor care vor plati un impozit forfetar pe venit. Aplicarea sa ar putea avea un impact dezastruos", a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). El a mai declarat ca agentiile de turism traiesc din comision, iar marja de profit este de cele mai multe ori subunitara pentru tour-operatori.
„O agentie revanzatoare are o marja de profit si mai mica, vanzand pachetele turistice ale unui tour-operator. Firmele mici vor fi aruncate in faliment.